saritura in-naltime

si daca stii si daca nu stii…

Multa vreme s-a crezut(spus si poate chiar simtit) ca oamenii pot usor a fi manipulati daca sunt tinuti in umbra necunoasterii. Ceea ce experimentam in acest veac al manevrarii rapide a informatiei reale sau fabricate devine emblematic pentru vulnerabiltatea constanta pe care o avem in fata informatiei. Expunerea la minciuna are acelasi efect cu nexpunerea la adevar/realitate.

Dincolo de a fi doar parte a unui simplu test pshiho-social (uneori la o scara larga datorita parghiilor online) informatiile scornite sunt preluate fara verificari (uneori nici nu pot fi facute) si mai ales fara discernamant(factorul platirii de politze ajuta), apoi aruncate(cu pofta) pe piata unde isi iau portia de zgomot(aplauze si mirari) pentru ca apoi sa fie demontate intr-o tusa anecdotic-amara.

Excitatia intelectului pare mai ridicata in fata unei alte posibile manipulari decat fata de momentul demontarii unei minciuni dovedite(care arata si cat de prost am fost). Cu alte cuvinte sunt mai deschis a cunoaste ce nu stiu(si poate nici nu e) decat sa stiu ca am fost pacalit/inselat.

Manipularile penetreaza marsav orice mediu fie el economic, politic, social, cultural sau religios. Astfel manipularea are efecte si-n cont, si-n afect, si-n suflet.  Nimeni nu este impermeabil la manipulare in secolul raspandirii rapide a informatiei…

Astfel, avand sau neavand informatia omul ramane la fel de manevrabil.

O manipulare reusita – pentru unii April fools e o kestie cel putin saptamanala –  nu face decat sa diminueze coeficientul de incredere acordat breaslei sau palierului social respectiv; iar neincrederea genereaza un soi de tristete ermetica si dezvolta o alta vulnerabilitate in care faza emipirca il deschide pe om spre situatii/dispozitii in care principiile se pot enunta in functie de ce-a simtit/gandit/perceput fiecare. Manipularea siluieste increderea si ajuta la relativizare.

Lumea inca functioneaza pe baza unor principii simple iar relatiile umane pot fi imbunatatite doar pe baza de adevar (reactia fata de adevar realizeaza insa diferenta (d)intre noi…)

Cum pot dezvolta/realiza o reactie benefica/normala fata de un principiu/adevar ce pare sufocat/ridiculizat de chistoace ce ard manipulativ?

Leave a Reply