saritura in-naltime

UNDE UN ANIMAL ESTE ADORAT, UN OM ESTE SACRIFICAT

Ca de obicei in vremea vacantelor se pompeza spre receptorii nostri informationali subiecte menite a ne lasa cu gura cascata. De fapt se spune ca exista o cere in acest sens; oamenii vor sa afle ceva interesant si nu prea greu de inteles care sa aibe un strop de drama si daca se poate ceva frivolitate.

Recent am fost asaltati de prezentarea unei fapte considerate aproape abominabile avandu-l in centru pe un dentist american(apropo de gura cascata…) ce a omorat un “cunoscut” leu african. Pe scurt, omul a participat la un safari in care a platit ceva pentru a i se pune animalul in bataia pustii. Acum fie vorba intre noi cetateanul american fiind dentist ma gandeam ca va pofti eventul la ceva colti de elefant dar probabil era satul de cati molari frezeaza zilnic.

Media promoveaza o senzatie de oripilare fata de acest act iar oamenii incep sa reactioneze fata de netrebnicia gestului si chestioneaza din nou drepturile animalelor vis-à-vis de cat de salbatici pot fi uneori oamenii in placerile lor. In punctul acesta vechea butada cu “vanatorul ce ajunge vanat” este perfect valabila.

Inainte de acest incident tocmai aparuse in media un alt fapt ce starnea emotie si indignare. De aceasta data avea legatura cu fiinte umane si prezenta tot o fateta salbatica a umanitatii colective mascata in conceptii despre liberatate, a unor idei/practici enuntate in favoarea emanciparii feminine in cheia avorturilor. Ce se intamplase? Un distins reprezentant al Planned Parenthood (organizatie ce sustine, promoveaza avorturile) a fost inregistrat in timp ce negocia vanzarea unor organe din fetusii avortati in clinicile organizatiei Planned Parenthood.

Intr-un fel ne scrificam copiii pe altarul mamei natura. Asta mi-a adus aminte de o vorba ce ii apartine lui C.K. Chesterton, “Oriune vei avea o inchinare la un animal va fi si un sacrificiu uman.”

Mentionez ca personal nu-s mare amator de vanatoare si probabil as accepta sa omor vre-o vietate daca ar fi pentru supravietuire – a mea, nu a ei. Tind sa fiu de acord cu Dr. Samuel Johnson ce a spus ca Dumnezeu ne-a dat cateva placeri si e putin probabil ca vantatoarea sa fie inclusa intre ele.

Acelasi G.K. Chesterton avea dreptate cand spunea ca lucru mai dureros decat slabirea moralitatii majoritatii este promoarea unei preudo moralitati in jurul unor lucruri minore. De exemplu avortul este legal dar a fuma intr-un spatiu public este ilegal.

In momentul in care vede in fata lui un animal un vanator are tensiunea crescuta si inima ii pulseaza mai repede; aceiasi persoana insa poate savura linistit si relaxat un pahar de whisky atunci cand vede in ziar o stire despre avorturi. Asta artata un nivel de etica si moralitate dezvoltata in afara pricipiilor enuntate de Creator.

fragmente dintr-un material ce va aparea in RomanianTimes din August 2015

Leave a Reply