saritura in-naltime

la ce e bun un obstacol?

Ne apropiem de timpul in care vom medita indeaproape la evanimentele din Saptamana Mare, culminand cu sacrificiul de la Golgota. Pasiunea lui Christos pentru a ne salva, pentru a ne rascumpara, pentru a ne readuce in casa Tatalui traseaza pentru fiecare credincios o noua identitate. Iar momentele Sale de incercare ofera ocazia de intelege incercarile prin care trecem noi.

Dupa momentul pocaintei personale natura divina incepe sa isi faca simtita prezenta pe coordonatele trup-suflet-duh, persoana Duhului Sfant realizand tainic o lucrare de binecuvantare, putere si intelepciune, de calauzire si cercetare.

In deveninrea noastra dupa chipul launtric al Mantuitorului, invatam sa admiram, sa pretuim ce este placut lui Dumnezeu imbogatindu-ne viata cu modul Sau de a privi, intelege si deosebi lucrurile.

Pe drumul acesta sunt insa multe pericole. Avem parte de incercari, framantari, conflicte, persecutie. Intr-un mod greu de priceput toate acestea lucreaza spre binele nostru. Fiecare din aceste situatii tensionate sau potrvinice ne ofera ocazia de a intipari mai mult in fiinta noastra chipul tainic (trasaturile spirituale) al(e) Mantuitorului.

Apoi aceste momente ne aduc in situatia de a dialoga cu Dumnezeu-Tatal in rugaciune iar momente placute de inchinare personala sau colectiva (in biserica) ofera oportunitati de a creste in intelepciune.

Trebuie sa recunoastem: ne este greu sa intelegem cum lucreaza spre bine obstacolele, problemele ce apar pe drumul acesta al devenirii spirituale. Gandeste-te la ceea ce te opreste acum in devenirea ta spirituala si ti se pare de netrecut. Este vorba de relatia ta de familie, cu sotul, sotia, copii? Este un diagnostic medical si nu iti vine sa crezi ca doctorul ti l-a trimis? Este cumva o usa inchisa in domeniul carieriei personale? Este un examen pe care nu l-ai trecut cu bine in procesul de educatie? Este poate dispretul intolerantilor de langa tine ce ridiculizeza credinta ta? Toate aceste sunt forme ale unor obstacole generale in care ne putem regasi fiecare.

Intr-un anumit fel (incercand a prinde gandul pe care Dumnezeu il are pentru noi) un obstacol are menirea de a ne opri putin din alergarea noastra oferind sansa de a ne gandi asupra vietii si ceea ce este inclus in ea.

(restul prin Romanian Times - March 2016)

Leave a Reply