saritura in-naltime

cuvantul anului 2016

Finalul de an ne-a obisnuit cu tot felul de clasamente, in care se definesc superlativele anului pe care il incheiem. Astfel privirea survoleaza tot felul de topuri in care tematicile sunt care mai de care mai ciudate cu iz de senzatie; avem animalul anului, copilul anului, cartea anului, masina anului, cafeaua anului si asa mai departe. Cum unul din elementele pe care le pretuim in cadrul comunicarii verbale este cuvantul mi-a capacitat mereu atentia ceea ce Oxford Dictionay a definit a fi cuvantul anului. Oxford Dictionary a reusit sa selecteze si apoi oarecum sa impuna cuvinte pe care le adoptam in limbajul nostru curent. Poate cel mai evolcvent exemplu este “selfie”, cunoscut de fiecare posesor de smart-phone prin care se verbalizeaza actiunea de autofotografiere din impulsuri mai mult sau mai putin narcisiste. Potrivit Oxford Dictionay pentru 2016 cuvantul este  “post truth” si ar defini “circumstante in care apelul la emotie si la credinte personale sunt mai importante decat faptele obiective in modelarea opiniei generale, publice”.

Alegerea celor de la Oxford Dictionary nu priveste doar lumea seculara sau academica ci are legaturi cu viata eclesiala si invatatura promovata la nivelul bisericii crestine. Cum in ultimele decade societatea a generat directia si biserica l-a urmat, ne putem astepta la inmultirea unor centre elcesiale “post-truth” sub obladuirea curentelor progresiste in care experienta si simtirea vor fi mai importante decat ratiunea si adevarul. O biserica axata de cunoasterea adevarului biblic va promova principiile si ideile divine generate dinspre Dumnezeu si transmite prin Duhul Sfant in Sfintele Scripturi.

Paradoxul vine din faptul ca traim intr-o ansamblu socio-cultural unic in istoria umanitatii prin cumulul informational la care avem acces. Niciodata in istoria sa omul nu a cunoscut asa de mult si nu a crezut asa de putin.

(mai multe prin Romanian Times – Dec. 2016)

Leave a Reply