strada sfintilor

aici vor fi vecini

Richard Mouw, Jim Wallis, Dallas Willard, James Dobson, T.D. Jakes, Hugh Hewitt, Al Mohler, Charles Colson, J.P. Moreland, Marvin Olasky, Mark Noll, Nancy Pearcey, Tony Campolo, Francis Beckwith, Philip Yancey, Alvin Plantinga, George Barna, Os Guiness, Francis Schaeffer, Rick Warren, Tim LaHaye, Alister McGrath, Bill Hybels, Cal Thomas, Greg Boyd, John Stott, John Piper, Ravi Zacharias, Mark D. Roberts, John Mark Reynolds, Stanley Grenz, Norman Geisler, John Kilner, Phillip Johnson, William Wilberforce. R.C. Sproul, Tim Keller, C.J. Mahaney, Mark Dever, D.A. Carson, James Boice….

1. Dallas Willard

De ce ar fi trebuit sa stii de el: Dr. Dallas Willard nu este prea cunoscut in afara cercurilor academice sau a anumitor medii crestin evanghelice. Cartile si articolele sale au luminat ;umea evanghelica. Are materiale traduse si in limba romana.

Pozitia: Profesor in cadrul School of Philosophy la University of Southern California in Los Angeles.

Pana acum: A fost la USC pina in 1965, unde a fost Director of the School of Philosophy in perioada 1982-1985. A activat la University of Wisconsin (Madison, 1960-1965), si a avut citeva contacte cu lumea acadameica de la UCLA (1969) si University of Colorado (1984).Educatie:
Tennessee Temple College (B.A., 1956, Psychology)
Baylor University
(B.A., 1957, Philosophy and Religion)
Baylor University and the University of Wisconsin (Ph. D., 1964: Major in Philosophy, Minor in the History of Science)
Aria de interes si expertiza: Discipline spirituale, Ucenicia crestina, Epistemologie. Filosofia intelesurilor si logicii, lumea filosofica a lui Edmund Husserl.

Carti: Hearing God: Developing a Conversational Relationship With God (1999), The Spirit of the Disciplines: Understanding How God Changes Lives (1998), The Divine Conspiracy: Rediscovering Our Hidden Life in God (1998), Renovation of the Heart: Putting on the Character of Christ (2002)

Despre: Intr-o vreme in care tinta criticilor era indreptata spre iratiolismul indus de credinta in Dumnezeu si irelevanta credintei intr-un mediu intellectual-cultural, Dr. Willard a lucrat incet si sigur la restaurarea unei demnitati intelectuale crestin-evanghelice. Ca filozof, el a furnizat exemplul cum sa ai o marturie si un discurs biblic intr-o academie laica. Cum sa prezinti puncte de vedere crestine asupra lumii, inconjurat de sistme de gandiere in general agnostice sau atee. Ca si comuicator si autor Willard a ajutat la reorientarea crestinilor spre disciplinele spirituale care sa fie promovate si dezvoltae pe calea uncenicei si a unei vietii normale in ascultare de Cuvintul lui Dumnezeu, Biblia.

Articole de referinta: Jesus The Logician Christian Scholar’s Review, 1999, Vol. XXVIII, #4, 605-614.“Knowledge and Naturalism, In Naturalism: A Critical Analysis, edited by William Lane Craig and J. P. Moreland (London: Routledge, 2000), 51 pp. “Why Bother With Discipleship?” RENOVARE Perspective, Vol. V, No. 4. First published in a Biola University bulletin.The Key to the Keys of the Kingdom

2. Francis A Schaeffer (1912-1984)

Nume: Francis A. Schaeffer (1912-1984)

De ce ar trebui sa stiu despre el: Schaeffer a fost una dintre cele mai influente figuri americane din evanghelicalismul american in perioada dintre al doilea razboi mondial si era Reagan.

Cunoscut: Fondator al L’Abri Fellowship International; Lector si autor de optsprezece carti.

Educatie sa:
BA, Hampden-Sydney College
B.Div. Faith Theological Seminary
Honorary D.Div.,
Highland College

Zona de interes: apologetica, filosofie, cultura de Vest, avort, neo-calvinism

Carti: The God Who is There (1968); Escape from Reason (1968); Death in the City (1969); The Church at the End of the Twentieth Century (1970); The Mark of a Christian (1970); Pollution and the Death of Man (1970); The Church Before the Watching World (1971); True Spirituality (1971); Back to Freedom and Dignity (1972); Basic Bible Studies (1972); Genesis in Space and Time (1972); He is There and He is Not Silent (1972); The New Super-Spirituality (1972); Art and the Bible (1973); Everybody Can Know (1973); No Little People (1974); Two Contents, Two Realities (1974); Joshua and the Biblical Flow of History (1975); No Final Conflict (1975); How Should We Then Live? (1976); Whatever Happened to the Human Race? (with C. Everett Koop) (1979); A Christian Manifesto (1981); The Great Evangelical Disaster (1983) (1983)

Eseuri si articole ce pot fi gasite online:
Perspectives on Art (11 brief essays) A Christian Manifesto (A lecture based on the book of the same title.) Schaeffer on Education

Note Biografice:

Francis August Schaeffer IV se naste in Germantown, Pennsylvania pe data de 30 ianuarie 1912. Parintii lui Bessie (Williamson) si Francis (Frank) August Schaeffer III ofera unicului lor copil o educatie crestina, dar Francis devine un agnostic inca din tineretea lui. In 1930, in ultimul an de liceu, se converteste la crestinism ca urmare a unui mesaj al lui Anthony Zeoli.

Schaeffer vrea sa devina un inginer mecanic, dar in cele din urma se inscrie la Colegiul Hampden-Sydney din Virginia. Gradueaza magna cum laude in iunie 1935. Aici o intalneste pe Edith Rachel Merritt Seville, iar pe data de 6 iulie 1935 cei doi se casatoresc. Schaeffer isi incepe studiile la seminarul Westminster Theological Seminary si se transfera apoi – 1937 – la nou aparutul Faith Theological Seminary. In iunie 1938 se naste primul sau copil, Janet Priscilla.

Devine pastor in biserica prezbiteriana Bible Presbyterian Church si Covenant Presbyterian Church in Grove City, PA. Intre anii 1943 si 1947 lucreaza ca pastor in biserica Bible Presbyterian Church (Saint Louis, Missouri). In vara anului 1947, Schaeffer calatoreste in Europa ca reprezentant al Independent Board for Presbyterian Foreign Missions. Rolul lui era ca sa verifice starea bisercilor afectate de razboi.

Spre sfarsitul anilor 1940, Schaeffer si sotia sa Edith se muta in Elvetia ca misionari. Ei au inceput initial un program numit “Copii pentru Cristos” si la fiecare sfarsit de saptamana insoteau grupuri de copii in vacanta lor la schi. In 1955 cuplul a infiintat propria organizatie de misiune numita L’Abri ( “Adapostul”) intr-un sat de munte, Huemoz. Ei au dezvoltat un program de educatie peste weekend care consta din conversatii despre religie, filosofie, arta si cultura. In scrut timp L’Abri devine popular printre cercurile studentesti.

Studentii care veneau regulat la L’Abri era buni cunoscatori ai filosofiei iluministe sustinute de Kierkegaard si Hegel sau adepti ai existentialismului promovat de Camus si Sartre. Istoricul Michael S. Hamilton nota: “Acesti studenti ii ofereau lui Francis detalii despre influenta modernismului post-crestin si el a observat impactul acestor idei asupra lor. Ei erau in general invatati ca fiintele umane au aparut la intamplare, si trebuie sa vietuiasca si sa se adapteze intr-o lume materialista. Studentii nu gaseau nici un motiv sa faca distinctie intre bine si rau, in sensul obisnuit a unor activitati normale. Aceasta imagine a unei confuzii morale, a unei alienari fata de valoarea Creatorului, pe care tinerii o formau in fata lui Schaeffer a adus in inima lui compasiune pentru generatiile tinere. Acest fapt l-a condus pe Francis spre o mai profunda reflectie asupra impactului crestinismului asupra culturii moderne.

Popularitatea de L’Abri continuat sa creasca si in 1960, revista Time realizaeaza un material despre ce se intampla acolo. Cei care lucrau impreuna cu Schaeffer au inceput in acealsi timp inregistrarea audio a prelegerilor acestuia. Casetele au beneficiat de o rapida circulatie la nivel international si astfel multe centre universitare au dorit sa-l aibe pe Schaeffer ca si conferentiar.

In anul 1965 Schaeffer a intreprins prima sa calatorie in Statele Unite, sustinand o serie de prelegeri in zona Boston. Prelegerile si conversatiile sale de la Wheaton College, au fost publicate ulterior in cartea Dumnezeu, este acolo si nu tace. Imbracat ca un fermier elvetian, Schaeffer nu a socat doar prin imbracamintea sa ci mai ales prin modul in care prezenta diferentele si perspectivele angajarii evanghelicilor in mediul cultural.

Istoricul Hamilton mentioneaza: “La Colegiul Wheaton, studentii se luptau sa poata vedea filme produse de Disney precum Bambi, in timp ce Francis a venit si le-a vorbit despre productiile cinematografice a le lui Bergman si Fellini. Cei care realizau programe scolare crestine sau publicatii crestine studentesti nu includeau teme precum existentialismul, in timp ce Francis a venit si discuta Camus, Sartre, si Heidegger. El folosea citate din Dylan Thomas, vorbea despre opera de arta a lui Salvador Dali, asculta muzica de la Beatles si John Cage.

In urmatorii zece ani Francis si Edith au devenit unele din cele mai influente figuri din crestinismul evanghelic american. Francis publicat optsprezece carti si brosuri, formate in cea mai mare parte din prelegerile sale.

Schaeffer s-a exprimat de multe ori impotriva modului de gandire existent in clasa de mijloc a mediului evanghelic-crestin din cauza accentului “personal si a prosperitatii linistitioare” pe care acestia o promovau. Astfel a devenit un erou pentru Jack Sparks, sau pentru Larry Norman, “poet laureat al Revolutiei Isus”, si a fost privit cu admiratie si respect pentru intelectualitatea crestina care vroia sa penetreze mediul cultural cu ideile si principiile crestine.

In 1974, fiul sau, Franky Schaeffer, un tanar regizor, a inceput realizarea unui film documentar conceput initial ca un raspuns crestin la materialul lui Kenneth Clark, Civilizatie. Proiectul, How Should We Then Live? a atras atentia a zeci de mii de oameni si a fost perceput ca un succes rasunator.

Pana la sfarsitul’70 in Whatever Happened to the Human Race? , Schaeffer a sustinut ca umanismului secular a determinat o depreciere a vietii umane in timp ce chirurgul C. Everett Koop prezenta si sustinea practicarea pe scara larga a avortului(multumesc Cristian Dumitru pentru corectare), fiind sustinut mai tarziu si de chirurgul C. Evertt Koop, ambii dinamnizand lumea evanghelica in sustinerea campaniei pro-viata.

Desi nu s-a bucurat de un succes precum la primul sau documentar, Schaeffer continua sa se trateze problema avortului, provocand societatea americana, prin cartea sa Manifestul Crestin. Cartea a inspirat pe Jerry Falwell sa se alature campaniei anti-avort iar Randall Terry fondeaza Operation Rescue, o organizatie care sustinea campania anti-avrot in cadrul luptei pentru drepturile civile.

La inceputul anului 1984, Francis pierde batalia in fata cancerului si moare in casa lui, din Rochester, Minnesota.

Schaeffer, care a sustinut intotdeauna ca este un evanghelist si nu un filosof, a fost adesea criticat pentru modul in care si-a promovat activitatea sa intelectuala si a prezentat Istoria si Filosofia. Chiar si cel mai puternici admiratori ai sai recunosc ca a facut erori semnificative in detaliu si prea largi generalizari. Michael Hamilton recunoaste, ca Schaeffer a jucat un rol vital in “ridicarea nivelului cultural-intelectual al crestinilor” Opera sa a condus la evidentierea unor puncte de vedere si intelegere crestine asupra lumii, angajand un dialog constructiv cu sistemul secular/laic. Sub Infulenta sa s-au dezvoltat o serie de ganditori crestini precum Chuck Colson, Nancy Pearcey, Cal Thomas, Ron Sider, Harold OJ Brown, Os Guinness, Thomas Morris, Clark Pinnock, Mark Noll, Doug Groothuis, Jim Sire, si Ronald Wells. Schaeffer nu a fost doar evanghelist, a fost “misionar printre intelectuali” si un “guru pentru a fundamentalisti”. Al Mohler spunea:”Schaeffer a fost un profet al implicarii/angajarii culturale in timpul unei generatii rebele, reusind sa formeze o noua paradigma de gandire care a influentat teologic sufletul mai multor tineri crestini.”

Doua importante biografii au fost publicate recent; Barry Hankins’ Francis Schaeffer and the Shaping of Evangelical America (Eerdmans, 2009) si Colin Duriez’s Francis Schaeffer: An Authentic Life (Crossway, 2008), iar luna urmatoare pe February 20 si 21, Biola University (Apologetics Department and Talbot School of Theology) organizeaza o conferinta despre opera lui Schaeffer: Escape to Reason: Francis Schaeffer and the New Generation.

2 Comments

 1. Dintr- scurta trecere in revista a celor de mai sus, din umilele si putinele mele cunostinte pot sa afirm cu durere ca Tony Campolo si Rick Warren nu prea sint ortodocsi pe aceasta strada ,din multe puncte de vedere ultimul marturisind ca face parte chiar din CFR !!!!Bineinteles nu Caile Ferate Romane ci alt CFR mult mai globalist si foarte periculos chiar anticristic !Domnul sa aiba mila de ei caci sint inca in viata !Multe personalitati de mai sus sint deja pe STRADA SFINTILOR !!

 2. UN COPIL CAUTA NUMARUL DE TELFON LA O MAMA CARE A AJUNS PE STRADA SFINTILOR :

  Mommy went to heaven, but I need her here today,
  My tummy hurts and I fell down, I need her right away.

  Operator can you tell me how to find her in this book?
  Is heaven in the yellow part, I don’t know where to look.

  I think my daddy needs her too, at night I hear him cry.
  I hear him call her name sometimes, but I really don’t know why.

  Maybe if I call her, she will hurry home to me.
  Is heaven very far away, is it across the sea?

  She’s been gone a long, long time she needs to come home now!
  I really need to reach her, but I simply don’t know how.

  Help me find the number please, is it listed under “Heaven”?
  I can’t read these big big words, I am only seven.

  I’m sorry operator, I didn’t mean to make you cry,
  Is your tummy hurting too, or is there something in your eye?

  If I call my church maybe they will know.
  Mommy said when we need help, that’s the place to go.

  I found the number to my church tacked up on the wall.
  Thank you operator, I’ll give them a call.
  –poem by Donna Groleau–

Leave a Reply